Saturday, June 4, 2011

Eestimaine vegan õhtusöök

Esiteks ülesanne keelemeistritele - eesti keeles mu teada ei ole head vastet inglisekeelsele sõnale "vegan". Sõnaraamat ütleb 'vegaan' mis kõlab vägistatult ja 'taimetoit' ei ole justkui piisavalt täpne kirjeldus...

Igatahes, sõbranna Kaisa võttis mind kampa, et teha Amsterdami ühes squat'is nimega Joe's Garage vegan õhtusöök (ehk siis ilma ühegi loomse toiduaineta: munata, võita, kooreta, piimata, juustuta jne jne). Kõik selles "kohvikus" töötavad vabatahtlikuna, süüa tehakse kaks korda nädalas ja kokad vahelduvad iga kord. Põhimõtteliselt kõik kes tahavad, võivad ennast kirja panna ja kokata tingimusel, et toit on vegan. Eelarve oli €80, millega pidi meisterdama 40-le inimesele 3-käigulise õhtusöögi.

Ma ei ole kunagi elus ligilähedaseltki nii paljudele inimestele süüa teinud, veel vähem taoliste piirangutega. Menüü koostas peamiselt Kaisa, ma olen justkui aru saanud, et köögis saab tõesti olla ainult üks kokk, muidu hakkavad suled lendama ja menüü langeb kaosesse. Seega üritasin olla rohkem tema teenistuses: hakkida ja maitsta ja hakkida ja kommenteerida.
Kuna kogused olid nii absurdselt suured, siis ma panen kirja menüü rohkem "idee" poolest, täpseid koguseid ei oska enam märkida. Enamus retsepte on piisavalt lihtsad, et ise maitse järgi koguseid kobineerida + netist kindlasti leiab täpsemaid :). Toidud olid võrdlemisi eestimaised, Kaisa pani palju rõhku visuaalile – kõigist kolmest käigust jooksis läbi tumelilla värv. Kasutatud ei ole tõesti mitte ühtegi loomset koostisosa.

1. Külm peedi püreesupp kuuma kartuliga
- Peet ja varsseller koos sibulaga pehmeks keedetud, umbes suhtes 2:1 ning siis püreestatud. Lõpus lisatus sool-pipar-sidrunimahl.
- Külm supp serveeritakse soolaseks keedetud kuuma kartuliga.
2. Punase kapsa rull seenetäidisega, porgandipüree ja spinati-tangusalatiga
- Kõigepealt keetsime kapsapead kuni pealmised lehed olid pehmed ja tulid kergesti lahti. Täidiseks küpsetasime seened kergelt oliivõlis sibula, küüslaugu ja riivitud porgandiga. Sekka segasime keedetud pruuni riisi. Voltisime täidise lehtede sisse ja küpsetasime ahjus puljongi sees umbes tund aega.
- Porgadipüree oli ka väga lihtne - porgandid ja varssellerid keedetud ning siis püreestatud. Maitseks lisatud ingverit, sidrunimahla, soola, pipart.
- Salatis oli spinat ja rukola, keedetud tang riivitud peediga (tang muutus lillaks), punane sibul. Kastmeks oliivõli ja sidrunimahl, sool, pipar. Peale puistatud röstitud mandleid.

3. Mustikasupp sojajogurtiga.
- Külmutatud mustikad ajasime suhkru ja veega keema. 10 minutit keesid, siis lisandus maisitärklis (eelnevalt vähese veega segatud), minut aega hoidsime tulel ja siis oligi valmis. Pidevalt segada. Me polnud kumbki varem mustikasuppi teinud, see oli hämmastavalt lihtne!
- Lusikatäis vaniljesuhkruga segatud sojajogurtit peale
Kokkuvõttes oli väsitav, aga väga lõbus väikse adrenaliiniga kogemus. Kõik külalised tundusid ka rahule jäävat, sest hoolimata meie kogenematusest said kõik toidud täpselt otsa, ei jääke ega puudujääke! Kahju, et valmis toitudest paremaid pilte ei ole, aga ehk saan veel peakokalt juurde muretseda.

Üldiselt ka soovitan Amsterdami külastades järgi uurida taolisi nurgataguseid alternatiivseid kohti. Mitte üheski tavalises söögikohas ei saa siin linnas €3 eest 3-käigulist õhtusööki! Väga hipikas, keegi ei maksa kellelegi millegi eest, arveldused käivad ainult hea karmaga. Olen külastanud sarnast vegan "restorani", kus on nurgas ka suur pesukauss, kus siis söömalised kõik oma nõud ise ära pesevad :)

– B, Amsterdam

No comments:

Post a Comment