
Igatahes, sõbranna Kaisa võttis mind kampa, et teha Amsterdami ühes squat'is nimega Joe's Garage vegan õhtusöök (ehk siis ilma ühegi loomse toiduaineta: munata, võita, kooreta, piimata, juustuta jne jne). Kõik selles "kohvikus" töötavad vabatahtlikuna, süüa tehakse kaks korda nädalas ja kokad vahelduvad iga kord. Põhimõtteliselt kõik kes tahavad, võivad ennast kirja panna ja kokata tingimusel, et toit on vegan. Eelarve oli €80, millega pidi meisterdama 40-le inimesele 3-käigulise õhtusöögi.





1. Külm peedi püreesupp kuuma kartuliga
- Peet ja varsseller koos sibulaga pehmeks keedetud, umbes suhtes 2:1 ning siis püreestatud. Lõpus lisatus sool-pipar-sidrunimahl.
- Külm supp serveeritakse soolaseks keedetud kuuma kartuliga.

- Kõigepealt keetsime kapsapead kuni pealmised lehed olid pehmed ja tulid kergesti lahti. Täidiseks küpsetasime seened kergelt oliivõlis sibula, küüslaugu ja riivitud porgandiga. Sekka segasime keedetud pruuni riisi. Voltisime täidise lehtede sisse ja küpsetasime ahjus puljongi sees umbes tund aega.


3. Mustikasupp sojajogurtiga.
- Külmutatud mustikad ajasime suhkru ja veega keema. 10 minutit keesid, siis lisandus maisitärklis (eelnevalt vähese veega segatud), minut aega hoidsime tulel ja siis oligi valmis. Pidevalt segada. Me polnud kumbki varem mustikasuppi teinud, see oli hämmastavalt lihtne!
- Lusikatäis vaniljesuhkruga segatud sojajogurtit peale

Üldiselt ka soovitan Amsterdami külastades järgi uurida taolisi nurgataguseid alternatiivseid kohti. Mitte üheski tavalises söögikohas ei saa siin linnas €3 eest 3-käigulist õhtusööki! Väga hipikas, keegi ei maksa kellelegi millegi eest, arveldused käivad ainult hea karmaga. Olen külastanud sarnast vegan "restorani", kus on nurgas ka suur pesukauss, kus siis söömalised kõik oma nõud ise ära pesevad :)

– B, Amsterdam
No comments:
Post a Comment