Saturday, May 1, 2010

Toorjuustukook nr. 93


Ea valmistas toorjuustukoogi. Kuid mitte päris klassikalise s.t. jogurti asemel oli ta kogemata poest koju toonud rõõsa koore (vahukoore), aga see tuli ainult kasuks. Ma olen seda ennegi järeldanud, et ei nii hirmus täpne ei tasu olla. Igav on. Et siis see toorjuustu osa, mis oleks vist pidanud tahkem olema, oli seekord kastme taoline. Põhi, nagu ikka oli valmistatud Digestivi küpsistest ja võist. Toorjuustu osa siis toorjuustust, munast ja vahukoore segust. Aa jaa, mett oli kah. Ning ahjus oma 40 min. Ja retsept nägi ette 4 tundi jahtumist, see oli kõige raskem osa selle koogi juures. Seda kooki tuleb teha täis kõhuga, soovitav kohe peale hommikusööki.
Koogi põhi on mõnusalt kare ja mure ning siis see siidine ja natuke voolav kreemi osa kokku oli ... Igaljuhul kõik nautijad andsid maksimum punktid ja olime rahul, et retseptist kõrvalekalle toimus.
Retseptis oli hoiatatud, et järgmine päev on kook veel parem. Ime läbi meil oli ka seda kooki veel järgmiseks päevaks. Kuid esimese emotsiooni vastu ei saanud – põhi oli juba läbi imbunud ja mitte enam nii mehine, ning pealmine osa enam mitte nii siidine ja naiselik. Ja täna me oleks juba vaarika või mõne muu marja kastet juurde palunud.
Peale lõunauinakut valmistati meile ilusa värviga vitamiinidest punetavat smuutit. Mehed valmistasid ja sellepärast ei oska ka öelda, mis seal sees oli. Tunda oli mustsõstra, banaani, piima maitset. Aga nii vähesega nad tavaliselt ei piirdu. Kindlasti oli seal veel puuvilju. Aga vaadake värvi! Praegusel kahvatul ajal see värv toidab juba iseenesest!

Toorjuustukook nr. 93 (juustukooke on nii palju, aga ometigi väärib omaette nime see versioon)

Põhi:
3,5 dl digestive küpsiseid
1 dl sulavõid
1 sl suhkrut

Täidids:
400 g toorjuustu (meie kasutasime Farmi originaali)
3,5 dl vahukoort
2 muna
1,5 dl vedelat mett
2-3 tilka mõrumandli õli

Küpsised purustada, segada sulavõiga ning suhkruga.
Suru koogivormi põhjale ja külgedele ning pane ahju. Ahjus hoia 10 min 175 kraadi juures.
Kui 10 min. möödas, siis ahjust välja ja las jahtub.
Toorjuust mikserda lahti, sega juurde koor, mesi ja mandli õli.
Kui põhi on jahtunud, kalla täidis peale ja pane uuesti ahju.
Küpseta 175 kraadi juures nüüd juba 40-50 min.
Ja kindlasti lase koogil toibuda pärast ahjust välja võtmist. Paar-kolm tundi kindlasti.

Ja siis valmistu kontrastide nautimiseks!
Pruun - valge
kare - siidine
Lisa siia veel oma kogemusi!

– M, Kuressaare

8 comments:

  1. Jube isuäratav, on äkki mingeid täpsemaid andmeid ka retsepti kohta:)?

    ReplyDelete
  2. Aitäh, läheb proovimiseks:)

    ReplyDelete
  3. kook tundub tõesti ahvatlev. aga tegelikult ma tahtsin öelda, et köök tundub nii mõnus ja hubane!!!

    ReplyDelete
  4. Enely, väga vabandame, aga retseptis oli viga! Mett peaks olema 1,5 dl! Loodame, et ei ole juba kook ahjus. :(

    ReplyDelete
  5. Silja, aga tule suvel külla! Meil on suvel avatud veel mõnusam terass ja suvekohvik. Seal pakutakse igasugu huvitavaid teesid, šokolaadijooke ja muud huvitavat!

    ReplyDelete
  6. Õnneks olen nii pikaldane, et ei jõudnud veel:)

    ReplyDelete
  7. kas selle mõrumandliõli saaks millegi muuga asendada? Mul ei ole sellist asja:)

    ReplyDelete
  8. arvan, et kui Sa selle lihtsalt ära jätad, ei muutu kook kehvemaks:)

    ReplyDelete