Wednesday, November 25, 2009

Spinat higistab


Meil käivad iga päev akna taga mehed tänavat koristamas. Ei tea, kas kuldsed sügislehed on tõesti nii häirivad või on nad palgatud selleks, et nad töötud ei oleks? Ouline on aga hoopis see, et vihma jällegi voolas taevast, kui ma oma ratta lukku muukisin. Imetlesin, kuidas mu käed tilguvad kummalisest roostevedelikust, kui ühtäkki selja taga üks onu oma pesumasin-autoga signaali andis. Ulatas mulle aknast oma töömehekindad, et saaksin oma käed puhtaks, lehvitas ning põristas oma masinaga minema. Lehed pidi lõpuni koristama.
Hollandi lihttöölised ikka üllatavad jätkuvalt oma elurõõmuga, ei tea kui mitu eesti ärimeest sellise žesti oleks teinud? Justkui seosetu lugu, aga spinatiga meenub ikka PopEye, kes spinati konservi lahti lõi, kui keegi suures hädas ta sangarlikku abi vajas. Too onu oli siis mu tänane Popeye.
Ükskord varem tahtsin ka creamed (stoovitud?) spinatit teha, aga nii kiiruga enda arvamise järgi tegin, et hästi see ei lõppenud. Seekord tegin oma uurimistöö ära ja tõeliselt hea raua-pomm tuli sellest. Peamised nipid, mis ma kõrva taha panin: spinat tuleb pärast hautamist kindlasti ära nõrutada ning koorele peab jahu lisama, et oleks kreemjam. Niimoodi läheb lõik hästi, Eestis on ainsaks väljakutseks nii suures koguses odava spinatit leida...
Meie sõime seda täna šampinjoni-kartulipudruga, mis töötas, aga järgmine kord ma tahan seda lihtsalt käntsaka liha kõrvale. Igatahes – jehhuu, uus viieminuti geniaalsus on avastatud!

Stoovitud spinat (creamed spinach)
2 portsjonit

300 g värsket spinatit
1 väiksem tass piima ja/või köögikoort
1 spl jahu
1 väike sibul, peenelt hakitud
1 küüs küüslauku, peenelt hakitud
muskaatpähklit

Spinat tuleks hoolikalt ära pesta, otse suurde potti visata ja hoida kõrgel kuumusel 2-4 minutit. Kindlasti ei ole vaja spinatit pärast pesu kuivatada vms – vesi, mis lehtede külge jääb, aitab neil paremini "higistada". Niikaua peaks kuumutama, kuni spinat on täiesti kokku varisenud.

Järgmisena on oluline kogu tekkinud surem vesi spinatist eraldada. Mina lasin sõelal nõrguda, kuni veidi maha jahtus ja pigistasin üleliigse vedeliku välja. Pärast seda võib spinatit veidi väiksemaks lõikuda. (mis jäi mul suure kiiruga vahele)

Väikses kastrulis tuleks piim või koor (või mõlemad segamini) soojendada. Samal ajal võtta spinati pott, kiiresti puhtaks pühkida ja seal võis natuke sibulat ja küüslauku kuumutada. Neile lisada jahu, paar minutit segada ning aeglaselt lisada piim/koor, segades, et tükki ei läheks. Õiged kogused on siis, kui tekib mõnus paks, kuid kreemjas koostis. Seejärel liituvad muskaatpähkel, nõrgunud spinat, sool-pipar ja kokku saab maitsev kreemjas tervislik rauarikas ollus.

– B, Amsterdam

1 comment:

  1. Meelde jätta: sama asja teha nii, et koore asemel maitsestatud toorjuust, on veel tase kõrgemal. SPINAT ON NII HEA

    ReplyDelete